Danmarks grønneste storby

Tim Vermund med cykel, i Thomas B. Thrigesgadekvarteret

Vi har netop fået 3 rådgiverteams ambitiøse bud på, hvordan en ny og grøn plan for trafikken i Odense kan se ud!

🚴‍♂️🚌Vi skal have flere til at gå, hoppe på cyklen eller stige om bord på bussen eller i letbanen – det skal være det hurtigste og mest attraktive valg i hverdagen og et reelt alternativ til bilen. Det gør vi ikke for at genere nogen. Tværtimod. Vi gør det for at skabe en endnu grønnere, renere og sundere by, end den vi kender. Både for os, der bor her i dag, og for dem, der kommer til.

🌿 En by, hvor det er trygt at sende sine børn på cykel i skole, fordi der er færre biler på vejene. Hvor luften er renere, og hvor der bliver plads til mere natur og flere grønne åndehuller med grill, boldspil og hygge med familie, venner og naboer.

🚗Skal der så slet ikke være plads til biler? Jo. Nogle vil selvfølgelig have brug for en bil for at få hverdagens logistik til at hænge sammen – og det skal der stadig være mulighed for. Byen og hverdagslivet skal fortsat fungere. Men mon ikke de fleste af os kan komme i tanke om et par eksempler på, hvordan vi har fået bygget vores hverdag op omkring vores benzin – eller dieselbil. Det kan jeg i hvert fald selv. Det skal vi stille og roligt have vendt rundt, så flere af os cykler, går, tager letbanen, bussen og selvfølgelig også elbilen.

👨‍👩‍👧‍👦Men det er ikke nemt at ændre vaner. Derfor er det også en opgave, hvor vi som by i fællesskab skal finde de gode løsninger. Borgere, virksomheder, interesseorganisationer – alle får mulighed for at byde ind med holdninger og idéer til, hvordan vi bedst transporterer os grønnere i en hverdag, der stadig hænger sammen, selv om vi har sat meget ambitiøse klimamål.

🌍For det har vi. Vi har høje ambitioner for den grønne omstilling i Odense, hvor alle byrådspartier står bag beslutningen om, at Odense senest i 2030 skal være klimaneutral. Vi vil være en by, hvor vi tager ansvar for de klimaforandringer, vi selv har været med til at skabe.

💪Men det er jo ikke nok at enes om nogle ord på et stykke papir, vi skal have vekslet dem til handling. Trafikken er en af de største udledere af CO2 i Odense, og derfor kommer vi ikke udenom at se på, hvordan vi transporterer os rundt i vores by.

Med venlig hilsen Tim Vermund, Klima og miljørådmand i Odense

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *