Gør Odense Fjord grøn igen


Vi skal gøre Odense Fjord grøn igen! 🌱💦
Det er svært at fornemme, hvad der sker under overfladen, men fjorden er ved at dø. På tirsdag vil vi i klima- og miljøudvalget sætte de første penge af til plantningen af ålegræs og en undersøgelse af, hvad der skal til for at få liv i fjorden igen. Før 1960ern var næsten hele fjordbunden dækket af ålegræs, men i dag gælder det nu kun cirka syv procent. Derfor er de fynske kommuner som udleder til fjorden Fåborg-Midfyn, Nordfyn, Kerteminde og Odense gået sammen med Danmarks Naturfredningsforening, landbrugsorganisationen Centrovice, Vandcenter Syd, SDU, Fjernvarme Fyn og Odense Havn A/S i Odense fjordsamarbejdet, som for mig at se, kan blive det største naturgenopretningsprojekter på Fyn nogensinde! Vi kan sikre rent vand i fjorden, liv, biodiversitet, men også bindingen tusindvis tons CO2, fordi der kommer til at vokse ålegræs, hvor der i dag kun er mudder og blødt sediment.Dette kort viser, hvor meget af Odense fjordbund, som var dækket af ålegræs i 1960erne. I dag er der kun 7% tilbage.
Får vi ålegræsset tilbage er det et kæmpe areal, som kan binde tusindvis af tons CO2, samtidig kan vi skabe et bedre vandmiljø og biodiversitet.

Vi skal have undersøgt, hvad der skal til for at ålegræsset kan leve og sprede sig, det nytter ikke noget kun at plante ålegræs, uden at vi nedbringer kvælstof og dermed den algevækst, som gør det umuligt for ålegræsset at overleve.
I Odense Fjordsamarbejdet er alle de centrale aktører med – lige fra Danmarks Naturfredningsforening, SDU, kommunerne, vandselskabet til landmændene og alle er med på at vi i fællesskab skal løfte.

Når vi har fået kvælstofniveauet ned, skal bunden sandkippes, ålegræs skal plantes på en strategisk rigtig måde, så vil det sprede sig og vi kan gøre Odense fjord grøn igen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *